Sadržaj

Objavljeni podaci vrijede na dan objave. Organizacije koje nakon objave unaprijede zaštitu osobnih podataka pozivaju se da o tome dostave dokaze koje ćemo rado objaviti.

Kandidat za ravnatelja AZOP-a nema potrebno iskustvo

Vlada Republike Hrvatske, suprotno zahtjevima Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka i GDPR-a, za ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka predložila osobu bez obaveznog stručnog iskustva.

Članak 8. Zakona o provedbi definira kreterije za imenovanje na ovu poziciju, a među njima i:

  • najmanje deset godina radnog iskustva u struci, te
  • da je istaknuti je stručnjak s priznatim profesionalnim ugledom te stručnim znanjem i iskustvom iz područja zaštite osobnih podataka. 

U skraćenom video zapisu možete vidjeti argumentaciju vladajućih i oporbenih zastupnika, a cijelu je raspravu, kao i životopis spornog kandidata moguće vidjeti na web stranicama sabora.

Zaštita privatnosti nije u fokusu Vlade

Činjenica da je AZOP jedno od najslabije financiranih nadzornih tijela za zaštitu osobnih podataka u EU u kombinaciji sa prijedlogom imenovanja nestručne osobe na njeno čelo ukazuje na nedostatak razumijevanja značaja zaštite osobnih podataka u Vladi.

Osoba na čelu AZOP-a mora se na dnevnoj bazi suočavati za izazovima zaštite osobnih podataka u zemlji i EU. Mora redovito istupati u javnosti, te svojom stručnošću i moralnim načelima kontinuirano raditi na podizanju svijesti o ljudskim pravima u području privatnosti, upravo onako, kako to čine čelnici sličnih tijela u razvijenim zapadnim demokracijama.