Leave a Comment

UZOP-ov zid srama

Udruga za zaštitu osobnih podataka pokrenula je zid srama.

S ciljem poticanja odgovornog odnosa prema osobnim podacima, a ponukana brojnim zanemarivanjima temeljnog ljudskog prava njihovu zaštitu,  Udruga za zaštitu osobnih podataka UZOP na svojim web stranicama pokreće ZID SRAMA.

Na ovom će se zidu argumentirano i uz prilaganje relevantnih dokaza objavljivati imena onih prekršitelja koji svojim dugotrajnim neodgovornim ponašanjem predstavljaju značajan rizik za građane. UZOP neće objavljivati neprovjerene i nedokazane tvrdnje.

Posebno, cilj Zida srama je potaknuti na odgovoreno upravljanje osobnim podacima u onim organizacijama koje su izuzete od kažnjavanja za prekršaje iz ovog područja – tijela državne i javne uprave, ali ne izostavljajući pri tom privatne tvrtke koje krše pravo na zaštitu osobnih podataka.

Poziv građanima

Pozivamo građane koji imaju saznanja o masovnim i dugotrajnim kršenjima osobnih podataka da nam se obrate putem kontakt forme objavljenje na https://uzop.hr.

Kako prepoznati kršenje koje zaslužuje objavu na zidu srama?

Da bi se kršenje ljudskog prava na zaštitu osobnih podataka kvalificiralo za objavu na zidu srama, ono mora biti dugotrajno i dokazivo, a prijavitelj mora ukazati na način dokazivanja. Mora se odnositi na velike količine osobnih podataka, a podaci moraju biti takve vrste da bi njihova zlouporaba (neovlašteni pristup, izmjena ili uništavanje) mogli prouzročiti značajne posljedice za građane. Kršenje se može odnositi na:

  • neovlaštene/nezakonite obrade
  • nemogućnost ostvarivanja prava na pristup svojim osobnim podacima
  • evidentni nedostatak najosnovnijih tehničkih i organizacijskih mjera zaštite
  • sustavna i namjerna netransparentnost vezana uz obrade osobnih podataka

UZOP će sukladno svojim mogućnostima provjeriti opravdanost primljenih dojava i detaljne informacije zajedno sa odgovarajućim dokazima objaviti na zidu srama, dovoljnim za pokretanje inspekcijskog nadzora od strane AZOP-a. 

Nadamo se da će na zidu srama zavriti što je moguće manji broj organizacija.