Leave a Comment

Poziv na dijalog kriznog stožera i stručne zajednice

Posljednjih nekoliko mjeseci cijeli svijet koji se suočio sa korona pandemijom, suočio se i sa do sada neviđenim razmjernima neplaniranih obrada posebnih kategorija osobnih podataka. U Hrvatskoj je između ostaloga u rad pušten i digitalni asistent Andrija, za kojega je stručna javnost vrlo brzo utvrdila da ne zadovoljava kriterije zaštite osobnih podataka kakve bi jedan takav servis morao zadovoljavati, a vjerujemo da je po hitnom postupku pokrenut i niz drugih, još osjetljivijih obrada podataka.

Kao Udruga za zaštitu osobnih podataka ističemo važnost transparentnosti i dijaloga između zdravstvenih djelatnika, stručnjaka za zaštitu osobnih podataka i stručnjaka za kibernetičku sigurnost u najranijim fazama planiranja novih obrada osobnih podataka i uvođenja IT sustava. U tom smislu:

  1. Apeliramo na krizni stožer, da u svoj rad uključi iskusne stručnjake iz navedenih područja kako bi se omogućila brza i učinkovita procjena rizika zaštite podataka, te uvođenje odgovarajućih sigurnosnih mjera.
  2. Apeliramo na važnost učinkovite anonimizacije i uništavanja osobnih podataka koji se koriste u obradama gdje nije neophodno znati točan identitet vlasnika podataka i primjenu enkripcije kod transfera i pohrane osobnih podataka.
  3. Predlažemo da krizni stožer imenuje osobu zaduženu za zaštitu osobnih podataka koja će o poduzetima aktivnostima transparentno izvješćivati javnost.

Vjerujemo da će krizni stožer prepoznati važnost zaštite osobnih podataka, poduzeti odgovarajuće mjere i o tome izvjestiti javnost.

Za Udrugu za zaštitu osobnih podataka,

Stanko Cerin, predsjednik Udruge